Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2007

Α.Π.Θ ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΟΥ

Το Τμήμα Θεάτρου ανήκει στην Ανώτατη Σχολή Καλών τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Ιδρύθηκε το 1984, αλλά δέχτηκε τους πρώτους φοιτητές το Φθινόπωρο του 1992. Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών το έτος 2007-08 είναι 530. Η εισαγωγή των αποφοίτων λυκείου στο Τμήμα Θεάτρου γίνεται με βάση το απολυτήριο του Ενιαίου λυκείου. Ένας μικρός αριθμός πτυχιούχων Α.Ε.Ι. μπορεί να εισαχθεί στο Τμήμα με κατατακτήριες εξετάσεις ενώ ένας επίσης μικρός αριθμός εισακτέων προέρχεται από Τ.Ε.Ι. και Δραματικές Σχολές.
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ
Αποστολή του Τμήματος Θεάτρου είναι η επιστημονική μελέτη του θεατρικού φαινομένου και η καλλιέργεια της θεατρικής τέχνης. Ο χαρακτήρας επομένως των σπουδών είναι μικτός : επιστημονικός και καλλιτεχνικός, θεωρητικός και πρακτικός, δεδομένου ότι στόχος του Τμήματος είναι η δημιουργία ενός χώρου σπουδών και έρευνας όπου η θεωρία και η πρακτική, η επιστήμη και η τέχνη, θα συνεργάζονται και θα αλληλοσυμπληρώνονται. Η επίτευξη του στόχου αυτού, η διαμόρφωση δηλαδή επιστημόνων και καλλιτεχνών του θεάτρου με σφαιρική παιδεία, συνεπάγεται, στην πρώτη φάση των σπουδών, τη διδασκαλία ενός σημαντικού αριθμού υποχρεωτικών μαθημάτων που να εξασφαλίζουν τη στέρεη θεατρολογική κατάρτιση όλων των φοιτητών (ιστορία θεάτρου, θεωρία θεάτρου, δραματολογία, ανάλυση της θατρικής παράστασης), σε συνδιασμό με τη στοιχειώδη μύηση στις διάφορες πλευρές της καλλιτεχνικής πρακτικής (στοιχεία υποκριτικής, σκηνογραφίας, σκηνοθεσίας), ενώ παράλληλα διδάσκονται και έξι υποχρεωτικά μαθήματα αφιερωμένα στις σχέσεις θεάτρου και εκπαίδευσης και στη διδακτική του θεάτρου. Στη συνέχεια τα επιλεγόμενα μαθήματα παρέχουν στους φοιτητές τη δυνατότητα να αποκτήσουν μιαν άτυπη (αφού το πτυχίο είναι ενιαίο), αλλά απολύτως ουσιαστική ειδίκευση, ακολουθώντας μία από τις προσφερόμενες κατευθύνσεις: Δραματολογία - Παραστασιολογία, Σκηνογραφία - Ενδυματολογία, Υποκριτική. Υπάρχει επίσης για όσους δεν θα ακολουθήσουν μία από τις παραπάνω κατευθύνσεις, η δυνατότητα της Γενικής κατεύθυνσης.
Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ
Οι σπουδές στο Τμήμα Θεάτρου διαρκούν δέκα εξάμηνα και περιλαμβάνουν 64 μαθήματα και μία διπλωματική εργασία. Τα μαθήματα κατατάσσονται, ως προς τον υποχρεωτικό ή μη χαρακτήρα τους, σε τρεις κατηγορίες:
  1. Υποχρεωτικά μαθήματα
  2. Μαθήματα υποχρεωτικής επιλογής
  3. Μαθήματα ελεύθερης επιλογής
Στο κτίριο 'Κλειώ" (Εγνατία 122), στον α΄όροφο, στεγάζεται η Γραμματεία του Τμήματος (τηλ. 2310 992124-5) και στον β΄όροφο η βιβλιοθήκη (τηλ. 2310 992134)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πρόκειται για μια πολυ σωστή και προσεγμένη δουλειά. Θα ήθελα πολύ να την επεκτείνετε περισσότερο. Δεν έχω όμως να σας προτείνω κάτι συγκεκριμένο γιατί εσείς είστε οι ειδικοί. Χαίρομαι πολύ που βλέπω μια τόσο καλοφτιαγμένη σελίδα, με τόσο...θεατρολογικές φωτογραφίες.
Θα ξαναέρθω σε επαφή μαζί σας.
Αντίο
Ευχαριστώ πολύ